Less is more.
Puustelli ökoloogilise köögi arendustöö kestis tervelt neli aastat. Tähtsaim eesmärk oli vähendada mööbli tootmisel tekkivat süsinikujalajälge, arvestades seejuures kogu mööbli elukaart.
Teabejanu
Oma huvitava uurimusretke ettevalmistamist alustasime me juba 2008. aastal ja oletasime, et teavet on piisavalt saada. Aga võta näpust. Fakte ja arvutusi, mida me vajasime, ei olnudki saadaval, neid polnud isegi mitte olemas. Mööblite kohta ei oldud kunagi varem tehtud nii põhjalikku uurimust. Oli vaja kaasata paljude erinevate uurimusvaldkondade tippspetsialiste, visalt teostatavate ja äärmiselt keerukate süsinikujalajäle arvutuste oskajaid ning 3D mudeldajate virtuooslikkust.
Arendustöö eri faasides moodustus täiesti oma kunstiliigiks prototüüpide valmistamine saadud uurimusteabe alusel. Ikka ja jälle jõuti nendega eri testifaasidesse. Osa materjalide jaoks leiti märkimisväärselt ökoloogilisem variant, seevastu juba olemasolevatest karkassimaterjalidest ei kõlvanud ükski.
Uurimusretke edenedes
Süsinikujalajälje arvutuste edenemisel selgus, et korvavaid variante oli vaja ka päris tuttavate põhimaterjalide jaoks nagu MDF ja laastplaatide ning melamiin- ja laminaatpindade jaoks. Kööki tuligi hakata nüüd mõistma hoopis uuel viisil, kuna need materjalid on köökides lausa igapäevased.
Sündis terve mööblisüsteem
Meie visadus sai tasutud 2013. aasta jaanuaris, kui terviklik Puustelli mööblisüsteem oli sündinud ja see võeti tootmisse. Kõige olulisem osa on biokarkasside survevalumeetodil biokomposiidist valmistatud bioraam. Tegemist on aastakümnete innovatiivseima leiutisega kogu mööblitööstuses ja aastal 2018 see patenteeriti.
On vaid üks ja ainult üks köögimark, mida võib pidada põhjalike uuringute ja süsinikujalajälje arvutuste alusel ökoloogiliseks köögiks. See on Soomes välja töötatud Puustelli köök Miinus. Üldkasutatavaid mööblimaterjale on ökoloogilistel põhjustel kasutusest eemaldatud ehk miinustatud.
Miinus on ökoloogilise põhimõttega köök, mis on tabanud asja tuuma. Selle väärtusteks on vastupidavus, varieeritavus, mürgivabadus, ise hooldatavus, materjalide uuskasutatavus ja taaskasutatavus. Miinus-köökide kavandamisel on loobutud täiesti traditsiooniliselt valmistatud mööbliplaatidest ja võetud nende asemele ökoloogilisemad variandid.
Miinus-köök on säästva arengu viimistletud lõpptulemus, mille põhialus ja rõhuasetused erinevad täiesti oma liigikaaslastest. Tähelepanu keskmes oli saada valmis võimalikult ökoloogiline ja süsinikneutraalne, säästva arengu põhimõtetele vastav köök kogu selle elukaare ulatuses.
Puustelli esialgsesse 2013. aastal välja töötatud programmi Natural Steps on lisatud 2020. aastal kompensatsiooniosa. Iga Puustelli köögi valmistamisel tekkinud süsinikujalajälje kompenseerime me keskkonnale. Asi konkretiseerub pika ajavahemiku jooksul erinevate keskkonnaasjadele spetsialiseerunud ekspertide tegevuses.
Kogu Puustelli Miinus-köögi innovatiivne mööblisüsteem koos detailidega on patenteeritud. Mööbliosade, eriti just kapi karkassikonstruktsioonide juures on mitmeid patenteeritud detaile. Survevalu ajal tehakse valmis augud karkassi ühendamiseks ning hingede, mehhanismide ja sahtliliugurite kinnitamiseks. Miinus-mööblisüsteem on globaalselt aastakümnete innovatiivseim leiutis mööblivaldkonnas.
Puustelli on Soome suurim köögimööbli tootja ja Puustelli on Soome ostetuim* köögimark juba 1983. aastast alates. See ei saa olla juhus. Miinus-kööke valmistatakse sealsamas Puustelli tehases Harjavaltas nagu kõiki muidki Puustelli mööbleid. Igaühele, kes kaalub köögi hankimist, toome me koduste tööde hõlbustamiseks kätte oma kõige ökoloogilisemad materjalivariandid ning viimseimad innovatsioonid.
Ökoloogiline Köök Miinus. See kataloog pakub sulle inspireerivaid ökoloogilisi köögikomplekte ja näpunäiteid köögi planeerimise jaoks. Saad inspireerivaid ideid erinevate köögistiilide kohta, kuid pane tähele, et iga Miinus planeeritakse just vastavalt sinu soovidele.